Ekobyarnas Riksorganisation

Stöd för volontär och kursverksamhet?

Kära ekobyvänner

Jag och övriga ERO-styrelsen har nu kommit igång efter en tid av inaktivitet. Vi är mån om att det svenska ekobynätverket fortsätter att leva och funderar på sätt för att få in mera liv/energi/riktning i dess verksamhet. En av de möjligheter som vi ser är att ERO skulle kunna koordinera och administrera finansierade projekt för volontärutbyten och kurser/fortbildning. Det finns stöd för båda dessa saker i EU:s nya utbildnings- och utbytesprogram ERASMUS+ (vad som tidigare hette EVS och Grundtvig).

Volontärutbyten skulle innebära att svenska ekobyar tar emot långtidsvolontärer (2-12 mån) som lever och arbetar på platsen. EU erbjuder finansiellt stöd som normalt är mer än tillräckligt (sammanlagt 630 EUR/månad/volontär). Erfarenheten från Suderbyn, där

IMG_0088

vi haft volontärprojekt under flera år, är väldigt positiva då volontärerna har levandegjort platsen både socialt, kulturellt och praktiskt. Enda haken är att dessa projekt har inneburit en hel del administration vilket kan vara svårt för en liten oerfaren förening. Det vi tänker nu är att med tillräckligt många ekobyar intresserade vore det möjligt att anställa en person i ERO på deltid för administration av projekten. På så vis minskar administrationen för ekobyarna som kan koncentrera sig på de praktiska aspekterna och ERO får en enorm skjuts på traven som organisation.

Finns det intresse i er organisation att ta emot volontärer? I så fall kontakta mig snarast, närmaste deadline är 30e april.

Kurser/Fortbildning innebär att ERO kan ansöka om betalda platser för att skicka kursdeltagare till utbildningar anordnade av ekobyrörelsen i Europa. Det skulle innebära en möjlighet att bekanta sig med den globala rörelsen samt att delta i ekoby- och permakulturrelaterade kurser. Flera länder i Europa håller för närvarande på att skriva ansökningar och ansökningarna koordineras för att minska administration och projekten hjälper varandra genom att skicka deltagare till varandras kurser. Det finns även möjlighet att anordna kurser i Sverige, om sådana ambitioner finns. Personligen deltog jag i en en månad lång Ecovillage Desgin Education förra året och kan verkligen rekommendera detta.

Finns det intresse i er organisation att delta i/anordna kurser?

Hjälp oss nå ut till fler! Om ni vet någon annan förening som inte finns med på vår lista får ni gärna höra efter. Vi vänder oss inte strikt till ekobyar utan även andra relaterade projekt har möjlighet att delta.

 

Med varma vårhälsningar,

Kalle Randau i EROs styrelse